Så städar du upp i din hushållsekonomi [i tre enkla steg]


Att städa upp i sin hushållsekonomi innebär oftast att du börjar med att se över alla dina inkomster och utgifter, därefter tar reda på var du kan skära ner. Att räkna ut hur mycket du spenderar varje månad behöver inte vara en komplicerad process, men det är viktigt att få en korrekt bild av din ekonomi innan du kan göra några större förändringar. Om du till exempel spenderar mer än du tjänar är det förmodligen viktigare att minska dina utgifter än att försöka hitta ytterligare inkomster.

Steg 1 – Få koll på utgifterna i din hushållsekonomi

Det finns många olika sätt att hålla reda på dina utgifter – du kan skriva ner varje inköp manuellt eller använda ett budgetkalkylblad. Att skapa ett onlinekonto hos alla finansinstitut du gör affärer med kan tyckas överdrivet, men det gör att du kan övervaka och ha kontrollen, och kan hjälpa dig att identifiera områden där du spenderar mer än nödvändigt.

Är du intresserad mer av ekonomi och investeringar läs mer här!

När du fått koll på inkomsterna i din hushållsekonomi

Om du har räknat och kommit fram till att dina inkomster är större än dina utgifter är det dags att titta på hur du kan investera. Du kanske vill upprätta en plan där du varje månad automatiskt överför en summa pengar till ett sparkonto med hög ränta eller egna enskilda sparåtgärder.

Dessutom kan du kontrollera dina utgifter genom att ställa in automatiska betalningar. Om du till exempel har ett medlemskap i ett gym som du inte använder tillräckligt mycket för att motivera månadsavgiften, be att få det uppsagt eller inrätta en automatisk betalning som börjar gälla om en månad.

Du kommer antingen att se till att du använder gymmet tillräckligt mycket för att motivera kostnaden, eller säga upp ditt medlemskap. Du kan även kontakta elbolag och begära en lägre avgift samt jämföra priser på andra tjänster som du kan använda

Läs även denna bloggen om energi och miljö fsek

Steg 2 – Dolda kostnader

Det finns ofta dolda kostnader som förblir dolda om du inte övervakar dina utgifter. Telefonräkningar kan till exempel innehålla avgifter för textmeddelanden eller app:ar som många människor inte ens vet om att de tar emot.

Om du anstränger dig för att övervaka och minska dina utgifter, kommer du att ha bättre förutsättningar att investera och spara än om du bara fortsätter att spendera pengar och hoppas att din “tur” en dag ska ge dig en riklig vinst.

Steg 3 – Ha gärna delmål med din hushållsekonomi

Sätt också upp mål med ditt sparande det ger inspiration att spara. Försök att sätta upp ett mål för att spara ihop till en bil eller din första bostad, eller till och med bara för att köpa nya kläder som du vanligtvis inte har råd med.

Läs fördelarna med att äga en el-bil.

Många prioriterar idag möjligheten att anlita städföretag då ekonomin tillåter. Kanske kan det vara ett delmål? Det är ofta uppskattat då det frisätter mer tid till att få kvalitetstid med till exempel familj och vänner.

Behöver du hjälp med att anlita ett städföretag så är I-shine välrenommerat i branschen. De har allt från kontorsstädning, byggstädning, flyttstädning, till fönsterputs och vanlig ordinär städhjälp i hemmen.

Här kan du även få tips på hur du kan få ett bättre hem och hushåll med städhjälp.

Bra att veta !

Försäkringar påverkar hushållsekonomin och är värda att se över

Det kan också vara en god idé att se över dina försäkringar. Betalar du till exempel för mycket för hemförsäkringen? Din försäkringsgivare kan ha höjt premierna av allmänna skäl när det är dags för förnyelse, men du kan spara mycket pengar genom att jämföra priser.

Du kan t.ex. sänka hemförsäkringspremierna genom att byta leverantör eller höja självrisken i din försäkring. Se också till att du får det bästa erbjudandet för bilförsäkringen. Kika runt och jämför offerter från olika försäkringsbolag för att ta reda på hur mycket du kan spara.

Kanske räcker det att uppdatera eller uppgradera bilen och vänta med ett nytt bilköp.

Du kanske också betalar för mycketför din sjukförsäkring, så jämför priserna med olika leverantörer för att se om det finns bättre alternativ.

Har du en funktionsnedsättning kanske du har rätt till assistansersättning.

Genom att ta dig tid att gå igenom alla dina inkomster och utgifter kan du upptäcka utgiftsvanor som du enkelt kan eliminera eller minska. Det kanske inte verkar vara så mycket till en början, men små förändringar kommer att adderas med tiden.

Ju mer kontroll du har över din hushållsekonomi, desto fler valmöjligheter ger du dig själv. Och visst vill du själv bestämma över din egen ekonomi.

Ta del av den här engagerande bloggen Tribalveda

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *